Loading…

THECIRCLE @ Zware Metalen

Wat is dit voor vreemds? Een plaat met zes nummers. Komt vaker voor. Een plaat met zes dezelfde nummers? Komt minder vaak voor. The Circle van het Portugese Process of Guilt is zo’n plaat. De zes nummers heten allemaal The Circle aangevuld met “Erosion Part zoveel”. Na enig speurwerk kom ik erachter dat het hier gaat om een soortement remix-album. Het eerste nummer is, jawel, The Circle (Erosion Part I) zoals hij oorspronkelijk geschreven is door Process of Guilt. De vijf nummers die volgen zijn herinterpretaties van verschillende artiesten.
De eerste herinterpretatie is die van Sanford Parker bekend van Minsk. Hij blijft aardig dicht bij het bronmateriaal: Instrumentale doom, maar nu met een lichte toevoeging van elektronica. Het nummer doet me denken aan Heirs.
De tweede herinterpretatie dan, ditmaal door het Poolse Echoes of Yul. Het nummer opent met sfeervolle ambientgeluiden waarna de herkenbare melodie door middel van dronende bas en gitaar geïnjecteerd wordt. Samples worden als sfeerverhogend middel gebruikt.
We zijn toe aan de derde herinterpretatie van The Circle, verzorgd door ene DJ Mofo. Deze versie klinkt niet half zo beroerd als je zou verwachten met zo’n artiestennaam. Licht elektronisch met vervormde pianoklanken. Behoorlijk ambient!
Bosque is aan de beurt met nummertje vier (ook wel nummer vijf op de tracklisting). Ze winden er geen doekjes om en beginnen meteen met de melodielijn die we ondertussen door en door kennen. Ditmaal in een soort elektronische basuitvoering en zeer wazige stemmen op de achtergrond verzorgd door DM. Behoorlijk minimaal.
Alweer de laatste versie van The Circle! Sons of Bronson geeft de meest ver gezochte herinterpretatie. Vage geluiden en dan… Herrie eersteklas, een soort onnavolgbaar ziek elektronisch gedrone met een hoop noise. Dit nummer is een goede reden om geen dutje te doen tijdens het luisteren van deze plaat.
Al met al een prima plaatje, die ondanks de herhaling van dezelfde melodielijn prima vol te houden is. De eerste vier keer dat ik deze plaat op had gezet ging hij bijna ongemerkt voorbij. Als je echter oplettend luistert is er genoeg te genieten. Favoriete uitvoering is hier die van Echoes of Yul.

written: 03.2011 by Willem van Tuijl @ Zware Metalen